Aké najväčšie nebezpečenstvo číha na domáce mačky? Veľký pozor dávajte na izbové rastliny

Máte doma mačacieho maznáčika a zároveň veľa kvetov? Vedeli ste, že niektoré druhy môžu mačkám výrazne uškodiť? Ktoré z domácnosti vyradiť a aké môže mať ich kontakt s mačkou následky, objasňuje výživová expertka značky Fitmin Denisa Kopecká.

Libor Sula 2021_web (15 of 328)

V prírode je pre mačky jedenie trávy prirodzenou aktivitou. Podporujú tým vylučovanie chlpov, ktoré sa im do žalúdka dostanú pri čistení srsti. Domáce mačky túto možnosť nemajú a samy tak hľadajú alternatívy. V domácom prostredí sú to veľmi často práve izbové rastliny pánov a chovateľov. Tie medzi sebou majú nespočetné množstvo druhov, ktoré sú pre mačky jedovaté. Ohroziť ich môže ale aj pitie vody z misiek pod kvetináčom, kde sa usadzujú hnojivá a prípadne jedovaté látky z rastliny.

„Medzi rastliny, ktoré mačkám škodia najviac a zároveň sa najčastejšie vyskytujú v domácnostiach, patria pelargónie, vianočné hviezdy, orchidey, aloe vera alebo v súčasnej dobe tak populárne draceny, fikusy a monstery. U niektorých je najviac nebezpečné okusovanie listov, iné majú toxické cibule,“ uvádza Denisa Kopecká, výživová expertka značky Fitmin a dodáva: „Každá rastlina je pre mačky nebezpečná niečím iným a inou mierou. Hortenzie sú napríklad mierne jedovaté, zatiaľ čo oleander, orchidea a vianočné hviezdy môžu mať po požití fatálne následky. Veľký pozor sa musí dávať aj na rezané kvety a vodu z nich.“ Ďalej sú pre mačky veľmi nebezpečné aj brečtan, imelo, kaly alebo obľúbené narcisy.

Pokiaľ si svoj domov bez zelene nedokážete predstaviť, ale nechcete riskovať, že sa vaša mačka otrávi, kúpte si domov také druhy, ktoré môžu byť s vašou mačkou v symbióze. Ideálna je napríklad šanta mačacia, valeriána lekárska a hrdobarka obyčajná. Neuškodí ani ibištek, alebo obyčajná pažítka či tráva v kvetináči.

ForLife - Dante_web (18 of 41)

Príznaky otravy rastlinou

Otrava sa môže dostaviť počas 20 minút alebo trebárs až po 4 hodinách. Podobne je to aj s príznakmi.Medzi tie typické patrí napríklad hnačka a kŕče, dávenie, zvracanie, pena pri papuli a nadmerné slinenie, slabosť, rozšírené zreničky, opuchy a strata koordinácie. „Pri akomkoľvek podozrení na otravu je nutné kontaktovať veterinára a poskytnúť prvú pomoc. Tá spočíva v tom, že sa musia vytiahnuť zvyšky rastliny z papule a prepláchnuť dutinu ústnou vodou. Následne je potrebné skontrolovať dýchacie cesty a ideálne navštíviť veterinára,“ radí Kopecká. Veterinár najčastejšie vyvolá zvracanie a následne dohliada na rehydratáciu zvieraťa.

Pre mačky sú život ohrozujúce aj niektoré druhy potravín, ktoré ich pánovia bežne a s chuťou konzumujú. Medzi tie najznámejšie patrí najmä čokoláda, avokádo alebo hrozienka. „Veľkým mýtom je aj prospešnosť kravského mlieka a mliečnych výrobkov. Mačky mávajú problémy s trávením laktózy, ktorá dráždi žalúdok a spôsobuje ďalšie problémy,“ uvádza mylnú predstavu na pravú mieru Kopecká. „Ak chcete svojej mačke dopriať spestrenie bežných granúl, siahnite po kapsičkách a konzervách, ktoré obsahujú všetky potrebné živiny a kvalitné suroviny,“ hovorí expertka. Ideálnou voľbou môžu byť napríklad mäsové kapsičky rady Fitmin For Life.

PREJST DO E-SHOPU