Ako kŕmiť mačku žijúcu doma a ako mačku vonkajšiu

Aby bola vaša mačka šťastná a zdravá, je dôležité poskytnúť jej vyváženú stravu, ktorá zodpovedá jej nutričným potrebám. Majte na pamäti, že mačky sú mäsožravce, takže vyberajte krmivo s vysokým podielom mäsa ako je napríklad Fitmin Purity. Často sa totiž stretávame s tým, že krmivá pre mačky obsahujú veľa rastlinných zložiek, ako je kukurica, pšenica a iné obilniny. Granule potom nemajú také živiny, ktoré zviera potrebuje, a to sa prejaví v tom, že neprospieva tak, ako má, chudne alebo priberá na váhe.

blog_kocky

Mačka žijúca vonku môže vyžadovať trochu odlišnú stravu ako zviera, ktoré žije výhradne doma. Vonkajšie mačky často potrebujú viac energie na udržanie telesnej teploty a na fyzickú aktivitu spojenú s lovením a prieskumom okolia. Preto je dobré mačku pravidelne kontrolovať po hmate, ako je na tom s váhou a či prospieva. Kastrovanej mačke nie je vždy nutné podávať krmivo pre kastrované mačky, najmä ak žije vonku a má dostatočnú fyzickú aktivitu. V takom prípade je vhodnejšie vybrať krmivo pre bežne aktívnu dospelú mačku napríklad s čerstvým rybím mäsom, kuracím alebo jahňacím. Nezabúdajte na to, že aj keď je mačka väčšinu dňa vonku, je dobré, aby mala v blízkosti domova stále plnú misku jedla a pitia, aj napriek tomu, že si svoj jedálniček pravdepodobne spestruje uloveným hmyzom, myškami alebo drobným vtáctvom. Všímajte si kvalitu srsti, parazitov, zápachu z papule, farby ďasien, chuti do jedla, množstvo vypitej vody a celkovej vitality, aby sa prípadné problémy riešili včas.

Fitmin - vzorky zdarma 12.3.2020_hires (24 of 34)

Na druhú stranu mačky chované doma sú závislé na tom, čo dostanú od svojho pána. „Strava by mala obsahovať správny pomer živočíšnych surovín, bielkovín, tukov, vitamínov, minerálnych látok a energie. Každý komponent hrá vo výžive mačiek svoju rolu a zaisťuje správne fungovanie ich organizmu, aj keď žijú v domácnosti. Venujte svojej mačke pozornosť a krmivo upravujte podľa toho, ako je aktívne, prípadne podľa toho, aký potrebujete riešiť problém,“ radí Denisa Kopecká, výživová expertka značky Fitmin. Vhodné je pripraviť im do kvetináča zelené kŕmenie (tj trávu, obilie alebo šáchor bez chemického hnojenia), ktoré bude mačka s radosťou okusovať. Nielen, že sa zabaví, ale bude sa tým prirodzene starať o svoje potreby. Môže sa stať, že sa mačka po tráve povracia, obvykle je to tým, že sa zbavuje chlpov, ktoré prehltla a predchádzame tým tvorbe chlpových bezoárov. Ako prevenciu chlpových bezoárov odporúčame aj Fitmin Purity cat Hairball, ktoré napomáha priechodnosti chlpových chumáčikov cez tráviaci trakt.

856-2_532114018-h  847-2_532114003-h

Kompletný prehľad krmív pre mačky nájdete na e-shope fitmin.sk: 

PREJST DO E-SHOPU