10 rád, ako správne kŕmiť šteňatá

Kedy s kŕmením začať?

V prvých dňoch života zaistí šteňaťu dostatočnú výživu mlieko sučky. To navyše obsahuje látky posilňujúce jeho obranyschopnosť. Preto je dôležité dojčenie neskracovať. Okolo štvrtého týždňa potom prichádza rad na chovateľov, pretože treba prikrmovať.

10-rad-jak-krmit-stenata__fitmin_uvodni-foto

  1. Jedno po druhom: mlieko, kaša, granule

Príkrmy pre psy majú rôznu podobu. Sušené mlieka a kaše pre šteňatá väčšinou obsahujú okrem iného probiotiká, ktoré podporujú trávenie. Takými príkrmami začíname, zvlášť keď má sučka nedostatok mlieka a treba prikrmovať už veľmi skoro.

Postupne potom pridávajte pevnú stravu. Aby si šteňatá lepšie zvykli, môžete zo začiatku podávať granule máčané, lepšie sa žujú. Od 6. až 7. týždňa veku by už mali psíkovia spoľahlivo prijímať kompletnú stravu pre šteňatá.

  1. So zmenami sa neponáhľajte

Pokiaľ si beriete šteňa od chovateľa, býva už zvyknuté na určitý typ krmiva. V prípade, že sa rozhodnete z akéhokoľvek dôvodu kŕmenie zmeniť, choďte na to pomaly, neponáhľajte sa. Nemeňte granule hneď potom, ako si šteniatko nasťahujete. Samotná zmena prostredia a odlúčenie od matky a súrodencov je pre neho stresujúcou záležitosťou. Keby sa do toho pridala ešte zmena krmiva, zbytočne by to mohlo psíka nepríjemne ovplyvniť.

Nový druh granúl postupne primiešavajte do tých, na ktoré je šteňa zvyknuté. Prvá dávka musí byť veľmi malá. Celý prechod by mal trvať aspoň 7 dní.

Ako prechádzať pozvoľna na nové krmivo vidíte na ilustrácii:

10ti denní přechod krmiva

  1. Na plemene záleží

Platí, že menšie plemená dospievajú rýchlejšie ako väčšie psy. Pri výbere krmiva myslite na to, aby energetická hodnota a analytické zložky zodpovedali práve vášmu zverencovi. Vyvarujete sa tak chýb v kŕmení, ktoré by mohli viesť k nerovnomernému, spomalenému alebo naopak zrýchlenému rastu psa. Ďalšou vecou je aktivita psa. Iným spôsobom budete kŕmiť veľmi aktívneho psa, ktorý napríklad preteká závody, inak budete kŕmiť gaučového povaľača.

  1. Šteňa dáva prednosť rutine

Vytvorte z kŕmenia akýsi rituál. Pre šteňa je rituál rovnako dôležitý ako typ krmiva. Dbajte na to, aby ste mu kŕmenie podávali vždy na rovnakom mieste, v rovnakej miske a v rovnakom čase. Ďalej dbajte aj na to, čo pri kŕmení hovoríte a robíte.

  1. Kŕmte niekoľkokrát denne

Šteňa kŕmte počas dňa častejšie ako dospeláka, má totiž ešte pomerne malý žalúdok. Úplne malí psíci sa kŕmia aj štyrikrát denne, postupne sa intervaly medzi kŕmeniami predlžujú, ako ukazuje napríklad tabuľka dávkovania na vreciach s granulami.

Ihneď po jedle je dobré psíkovi dopriať pokoj, aby mal čas na trávenie a zamedzilo sa tak prípadnému riziku zdravotných problémov (napr. pretočenie žalúdka). Prechádzku alebo divokejšie hry chvíľku odložte a nechajte psíka odpočívať.

_MG_2098

  1. Vodu dajte radšej odstáť

Vodu z kohútika nechajte aspoň hodinu odstáť. Zahreje sa na izbovú teplotu a vyprchá z nej aktívny chlór. Ten síce nie je zdraviu škodlivý, ale psy ho, na rozdiel od človeka, cítia veľmi intenzívne. Jeho pach ich môže od pitia odradiť.

  1. Predchádzajte nadváhe

Kilá navyše šteňatám vôbec nesvedčia. Vyvíjajúce sa kosti totiž nemusia uniesť nadmernú záťaž. Problémy s pohybovým ústrojenstvom potom vášho psa môžu trápiť celý život. Preto je vhodné dennú dávku pravidelne odmeriavať a okrem toho pozorovať, ako na danom krmive a množstve psíkov prospieva.

  1. Množstvo upravte podľa kondície šteňaťa

Aby šteňa netrpelo nadváhou, ale nebolo ani vychudnuté, je nutné dennú dávku upraviť podľa jeho kondície. V norme je odchýlka asi 20 % od množstva odporúčaného výrobcom. Keď je šteňa schudnuté, má veľa pohybu alebo trpí nedostatkom živín, môže to ovplyvniť jeho rast a privodiť ďalšie zdravotné ťažkosti.

  1. Kedy je ten správny čas na krmivo pre dospelých psov?

Vhodný vek pre prechod na krmivo pre dospelé psy býva u malých plemien 9-10 mesiacov, u stredných 12 mesiacov u veľkých a obrých plemien 15-18 mesiacov. Správna doba nastáva vo chvíli, keď sa pes začína blížiť svojej priemernej kohútikovej výške v dospelosti.

  1. Tie pravé krmivá starnú so psom

Granule pre šteňatá mávajú vyššiu energetickú hodnotu. Pokiaľ by ste nimi kŕmili príliš dlho dospelého psa v klasickej záťaži, hrozila by u neho obezita. Ale aj prechod na výživu pre dospelých psov urobte pozvoľný, oba druhy krmiva (šteňacie aj pre dospelé psy) najprv zmiešajte a pozvoľna meňte ich pomer, rovnako ako pri výmene akéhokoľvek iného krmiva.

Krmivá Výživový program Fitmin jednoducho zvládnu zaistiť výživu psov po celý život.

Komplet výživu pre šteňatá vám v prípade potreby môže uľahčiť mlieko, kaša alebo vhodné krmivo:

mlieko_1 kase_1 puppy

 

Aby mal poriadny základ pri krmive je vždy najdôležitejšie, aby vášmu psíkovi chutilo, a aby po ňom dobre prospieval. Odmenou za kvalitnú výživu vám bude zdravý a aktívny psí spoločník.

Pokiaľ vás o výžive a výchove šteniat zaujíma viac, vypočujte si náš podcast na túto tému.

PREJST DO E-SHOPU