Ako si užiť zimné mesiace s vašim štvornohým kamarátom v zdraví a pohode?

Zimné obdobie prináša, čo sa týka našich psích spoločníkov, mnoho otáznikov. Keď ale viete ako na to, môžete si tieto mesiace, navzdory mrazom, soleným chodníkom a snehovým závejom, spoločne užiť naplno. Veterinárka a ambasádorka značky Fitmin Kateřina Franková prináša niekoľko tipov, ako so psom v zdraví zvládnete zimné prechádzky i ako doma zaženiete dlhú chvíľu.

Fitmin - produkty v zimě 15.1.2020_Hires (2 of 2)

Pozor na nástrahy venčenia v zime

Niektoré psy zimu milujú, niektoré si radšej hovejú v teple domova. Či už to má ten váš tak alebo onak, je dobré sa na zimné prechádzky patrične pripraviť. „Psie tlapky sú veľmi náchylné na omrznutie a fakt, že je koža v priamom kontakte so snehom a taktiež soľou, im, bohužiaľ, vôbec neprospieva. Našťastie to neznamená, že musíte svojmu maznáčikovi hneď zaobstarať psie návleky na tlapky. Stačí sa vybaviť výživovým krémom alebo vazelínou a tú poctivo pred každou prechádzkou aplikovať“, odporúča Kateřina Franková, veterinárka a ambasádorka Fitmin. Na čo je však krém krátky, sú snehové guličky, ktoré sa psíkom môžu tvoriť medzi prstami. V momente, kedy vidíte, že psík horšie našľapuje alebo odľahčuje tlapku, berte to ako signál vrátiť sa späť domov do tepla.

Už z logiky veci sú k nachladnutiu náchylnejšie krátkosrsté a malé plemená. Pokiaľ je však psík aktívny, rád behom prechádzky behá, obliekať ho do svetra alebo bundy nie je vždy nutné. Psie oblečenie je vhodné predovšetkým pre tie psy, ktoré často trpia nachladnutím, sú staré alebo sa nedokážu dostatočne zahriať pohybom. Dôležité je taktiež zohľadniť i dĺžku prechádzky. Pokiaľ sa chystáme so psíkom na celodennú túru, musíme sa na to pripraviť inak než na hodinovú prechádzku okolo dediny alebo v parku. Počas zimných prechádzok je taktiež namieste psa k pohybu motivovať. Pre zábavu v parku vám bude dostatočne stačiť obyčajná hračka, ako napríklad látková hračka, ktorú môžete psovi hádzať na aportovanie alebo sa s ním o ňu preťahovať. Spoľahnite sa, že sa tak zahreje nie len váš psí parťák, ale ako bonus i vy sami.

Ani doma to nemusí byť nuda

Aj keď si dokážeme poradiť, ako v zdraví a teple zvládnuť zimné prechádzky, počas tuhých mrazov alebo naopak vytrvalých dažďov sa psík vonku toľko vyblázniť nemôže. Potom je potrebné dokázať ho zabaviť i počas dlhých chvíľ strávených v interiéri. Považujte tento čas ako príležitosť ho niečo nové naučiť. V prípade, že zrovna máte priestor sa psíkovi naplno venovať, skúste s nim trénovať napríklad nový povel a rozšíriť tak jeho schopnosti o niečo ďalej, než je klasické „sadni“, alebo „daj pac“.

Šikovne psa zabaviť ale môžete i budovaním jeho trpezlivosti a pilovaním jemnej motoriky a rozvojom mozgu. Pre takéto účely už existujú tzv. psie hlavolamy, ako je napríklad hlavolam Fitmin v tvare pizzy. „Hlavolamy fungujú jednoducho. Do hračky umiestnite maškrtu ako odmenu, ktorú pes získa za správne vyriešený ťah. Okrem zábavy hračka prináša ďalšie benefity – rozvíja logické myslenie, motoriku a schopnosť sústrediť sa. Pri hraní s hlavolamami dbajte na to, aby ste do hlavolamu vždy vkladali jednoduché maškrty“, vysvetľuje veterinárka Kateřina Franková.

hlavolambonboniéra

Či už sa pustíte do výcviku alebo necháte psa hrať sa s hlavolamami, nezabudnite ho motivovať dobrými maškrtami. Za tie určite nepovažujte zbytky od sviatočného stola alebo sladkosti. Ani jedna z možností mu dobre neurobí. Rozmaznať psa ale môžete napríklad kolekciou prírodných maškŕt Fitmin, ktoré sú až z 85% z mäsa a úplne bez chémie.

 

Ako v zime prispôsobiť jedálniček

Čo sa týka stravy psa počas zimy, tu hrá zásadnú úlohu fakt, či ho chováme v byte alebo pobýva na záhrade. U psa žijúceho v byte je pravdepodobné, že nebude mať v zime toľko pohybu ako obvykle, a preto nespotrebuje toľko kalórií ako po zbytok roka. Práve tomu by sme mali prispôsobiť kŕmnu dávku, aby sme predišli vzniku nadváhy, a ešte nechali priestor pre odmeňovanie maškrtami napríklad pri vyššie zmienených hrách a nácviku nových povelov.

Naopak u psov žijúcich v búde na záhrade to platí naopak. „Keďže pes, ktorý pobýva cez zimu vonku, vynakladá veľkú časť energie na termoreguláciu, radí sa v tomto prípade zvýšiť jeho kalorický príjem až o 20%“, upozorňuje Denisa Kopecká, výživová expertka značky Fitmin. „Okrem toho mu môžete občas ku klasickým granulám pridať teplý, no nie horúci, nekorenený a nesolený vývar, vďaka čomu máte istotu, že psík získa dostatočné množstvo tekutín a zároveň sa tým zahreje“, dodáva Kopecká.

Želáme Vám krásnu zimu s vašimi maznáčikmi.

PREJST DO E-SHOPU