Ako najlepšie ochrániť psa pred kliešťami?

Kliešťová sezóna sa blíži, preto je dobré, aby sme na ňu boli pripravení.

Chodíte s vašim miláčikom radi do prírody, ale predstava kliešťov či iných parazitov vám nedá spať? Nezúfajte, existuje veľké množstvo rôznych preparátov, ktoré vášho chlpáča bezpečne ochránia. „Výber správneho ektoparazitika závisí od veku a váhy vášho maznáčika, ako často sa kúpe, prostredia, v ktorom sa pohybuje či na akého parazita sa chcete najviac zamerať.“ radí MVDr. Kateřina Franková, veterinárna lekárka a odborná konzultantka značky Fitmin. V neposlednom rade zohrávajú úlohu aj vaše finančné možnosti. Vždy je dobré sa o výbere vhodnej ochrany psa poradiť s vaším veterinárnym lekárom.

Fitmin - srst a kůže 15.3.2020_web (1 of 7)  Fitmin - srst a kůže 15.3.2020_web (6 of 7)

Aké sú možnosti ochrany?

Obojky- tie kvalitné vydržia aj niekoľko mesiacov (obvykle 6-8) a väčšinou zvládnu pokryť sezónu kliešťov. Pokiaľ ho teda na jar nasadíte, nemusíte už nič viac riešiť. Vzhľadom k dĺžke pôsobenia je prívetivá aj cena, určite sa ale oplatí investovať do kvalitného obojku. Maznáčikovia sa s nimi môžu bez problémov kúpať, a ak sa zašpiní, dajú sa jednoducho utrieť handričkou a nasadiť späť. Aby obojok chlpáča ochránil, je potrebné ho mať správne nasadený a pes ho musí mať na sebe nepretržite.

Pipety – Spot on - prípravkov je na trhu veľké množstvo a obsahujú rozdielne látky. Dĺžka ich pôsobenia sa podľa typu pohybuje od 1 do 3 mesiacov. Výhodou je, že niektoré spot on - preparáty účinkujú na veľké množstvo parazitov, a to ako vonkajších, tak vnútorných. Nevýhodou je potom kratšia doba pôsobenia, a tiež to, že u niektorých pipiet znižuje kúpanie a šampónovanie ich účinnosť. Počas sezóny kliešťov musíte teda aplikáciu niekoľkokrát opakovať.

Tablety – ich veľkou výhodou je vnútorné použitie, kedy sa šampónovaním a kúpaním neznižuje účinnosť, navyše nehrozia žiadne lokálne reakcie. Pes zožerie tabletu ako maškrtu a je podľa typu preparátu chránený po dobu 1-3 mesiacov. Nevýhodou tabliet je, že nemajú repelentný účinok. Zviera teda môže priniesť domov živého kliešťa, ten ale veľmi rýchlo po prisatí hynie – k prenosu nebezpečných chorôb teda nedochádza.

Spreje - tie sa momentálne používajú už veľmi málo. Ich výhodou však môže byť, že ich možno použiť u šteniat od dvoch dní veku. Žiadny iný preparát v tak nízkom veku použiť nemožno. Jeho aplikácia sa musí častejšie opakovať, ale pre túto kategóriu zvierat je vhodným variantom.

Bylinky - na trhu existujú rôzne prírodné preparáty, ktoré neobsahujú žiadny insekticíd. Pokiaľ použitie takého prípravku zvažujete, využite niektorý z voľnopredajných komerčných preparátov, alebo použitie byliniek konzultujte s odborníkom – nie všetky bylinky môžu byť dobre tolerované, či ich pridávate do krmiva alebo používate povrchovo.

beaphar-bio-band-65cm-pes-h-M

Kedy je vhodné začať antiparazitné prípravky používať?

Najviac záleží na tom, aká je silná zima. Pokiaľ je slabšia, možno predpokladať, že hlavná sezóna kliešťov a ich aktivita začína už na prelome marca a apríla. Vďaka nedostatku mrazivých dní kliešte prežijú bez problémov a na jar záleží aj na tom, kedy sa začne prebúdzať a bujne rásť vegetácia, ktorú kliešte milujú. Na jar teda odporúčame začať obojky či iné prostriedky určite používať, aby ste svojich miláčikov včas ochránili. Ku koncu roka, akonáhle začne mrznúť, je vhodné antiparazitné prípravky prestať používať.

 

Aké ochorenia môžu psovi od infikovaného kliešťa hroziť?

  • lokálne problémy (tvorba granulomu, infekcie alebo mokvavý zápal kože),
  • celkové choroby (anaplazmóza, babezióza, erlichióza či borelióza),

Dôležitá je prevencia, vďaka ktorej je možné týmto chorobám zabrániť alebo aspoň riziko minimalizovať.

Aká je všeobecne najlepšia ochrana proti kliešťom?

Najefektívnejšia ochrana je prevencia. Teda pravidelná prehliadka srsti a použitie účinných antiparazitík.

Ako kliešťa správne vytiahnuť?

Kliešťa chytíme pomocou háčika či špeciálnej pinzety čo najbližšie k koži. Ľahkým otočením a ťahom ho potom vytiahneme. Kliešť sa ničím nepotiera ani nemaže. Po odstránení vydezinfikujeme vhodným prostriedkom. „Ak sa nám kliešťa nepodarí vybrať celého, môžeme skúsiť chytiť zostávajúcu časť znova a postup opakovať. Ak aj napriek tomu zostáva na psovi časť, ktorú nemožno uchopiť, netreba sa obávať, telo ju odstráni samo ako akýkoľvek iný cudzí predmet, napr. triesku,“ dodáva Franková. Špeciálna pinzeta na kliešte a dezinfekčný vankúšik by mali byť súčasťou domácej lekárničky. Preto značka Fitmin ponúka lekárničku pre psy a mačky, kde potrebné prostriedky a mnohé ďalšie výrobky určené na prvú pomoc psa môžete nájsť.

Na eshope nájdete aj vyťahovač na kliešte alebo antiparazitný šampón.

Myslíme aj na mačky. Mačacie antiparazitné obojky ochránia aj vašu mačku.

beaphar-bio-band-35cm-kocka-h-M

PREJST DO E-SHOPU