Maškrtiť, ale zdravo. To u psov platí dvojnásobne

Prichádza čas chudnutia do plaviek a veľa ľudí sa po fašiangových šiškách začína zamýšľať nad tým, čo maškrty. Nezabúdajte ani na svojich psov. Postavu do plaviek síce neriešia, ale ani pre ne nie je prejedanie zdravé. Na čom si teda skutočne pochutnajú a ocení to aj ich figúra i zdravie?

Každý skúsený chovateľ vie, že maškrty za odmenu sú základ. Pomáhajú nielen pri výcviku, ale hlavne nimi našim psom dávame najavo, ako veľmi ich máme radi. „S maškrtami by ste to ale určite nemali preháňať. Vždy sa predovšetkým zamerajte na ich zloženie. To je polovica úspechu,“ hovorí o psích pochúťkach výživová expertka Fitmin Denisa Kopecká. Čo je zdravé pre človeka, nemusí byť zdravé pre jeho psa. Kúsok horkej čokolády ku káve alebo hroznové víno na desiatu. To je zdravé maškrtenie, ktoré si bez výčitiek ľudia doprajú. Pre psov sú tieto pochutiny ale jedovaté.

„Psom by sa určite nemalo podávať nič s vysokým obsahom soli alebo cukru, ktorý narúša ich črevnú mikroflóru. To potom spôsobuje problémy s trávením. Navyše množstvo zdravo vyzerajúcich potravín môže vášho psa dokonca otráviť. Jedná sa napríklad o zelené časti paradajok, hrozno, hrozienka, cibuľu, cesnak, pažítku, avokádo alebo pór,“ zdôrazňuje Denisa Kopecká.

Čo teda je pre vášho psa skutočne prospešné? Najvhodnejšie sú produkty určené priamo pre psy. „Čím jednoduchšie zloženie, tým väčšia istota. Psy nepotrebujú prekombinované pochúťky a v jednoduchosti je krása. Najvhodnejšie sú pochúťky inšpirované tým, čo by psy našli v prírode,“ dodáva Kopecká. Ideálne sú receptúry založené na vysokom obsahu čerstvého mäsa, bez lepku, syntetických antioxidantov, nežiaducich stabilizačných látok a farbív. Najvhodnejším postupom na prípravu takých pochúťok je pozvoľné sušenie, pri ktorom si maškrty zachovávajú maximálnu porciu živín. Pozvoľné sušenie počas 48 hodín pri nízkej teplote s niekoľkominútovým zvýšením teploty na 90 ° C zaistí pochúťkam dostatočnú chrumkavosť a vláčnosť bez použitia syntetických konzervantov, ako napríklad sorbitol či glycerol, ktoré sa v niektorých pochúťkach vyskytujú. Špeciálna rada maškrty Fitmin Purity Snax stopercentne prírodných a ručne vyrobených maškŕt českej značky Fitmin ponúka hneď niekoľko tvarov a príchutí, ktorými svojho psa nielen pri tréningu rozhodne potešíte.  

Nezabúdajte na rozumné množstvo. Maškrty by mali obsahovať aj množstvo prospešných látok, ktoré prispievajú k celkovému zdraviu psov. Maškrty Fitmin Purity Snax sú vyrobené z čerstvého mäsa a doplnené extrudovanou ryžou, amarantovou múkou, bylinkami a ďalšími komponentmi. „Aby psy bez ťažkostí prospievali, je nutné držať sa všeobecne platnej zásady, že by maškrty by nemali presiahnuť 10 % celkového príjmu potravy.“

„Tiež ale myslite na to, že musíte psovi nechať priestor, aby si maškrtu sám zaslúžil.“ Upozorňuje Kopecká. „Pes je skvelý parťák, ale veľmi ľahko vám môže prerásť cez hlavu a stať sa tým, okolo koho sa bude točiť vaša domácnosť. Veľmi dobre dokáže využiť nedôslednosť svojho pána a prevziať velenie. Také psy sa potom stávajú nezvládnuteľnými a často až nebezpečnými. Psom sa, rovnako ako deťom, dobre a bezpečne žije, keď vedia, kde sú hranice. Výchova teda vyžaduje pevné, ale láskavé pravidlá. Je dôležité opakovane chváliť a odmeňovať žiaduce správanie a tomu nežiaducemu ideálne predchádzať a sebakriticky sa zamyslieť, prečo sa vlastne deje (či venujete psovi dostatok pozornosti, nie je dostatočne saturovaný a pod.),“ upozorňuje Tereza Kaniová, trénerka psov a ambasádorka značky Fitmin. Zvoliť správne maškrty nemusí byť veda. Navyše vám každý maškrtný jazýček vášho psíka bude tou správnou nápovedou, po ktorých maškrtách máte siahnuť. A rad Fitmin Purity Snax ich má hneď niekoľko, takže sa psovi ani vám nikdy neomrzí. Stačí si vybrať.

PREJST DO E-SHOPU