Ako sa zachovať, keď vás na horách prekvapí hustá hmla alebo lavína?

Horská turistika patrí k veľmi obľúbeným zimným aktivitám. Možno aj preto najčastejšie vyrážajú členovia horskej záchrannej služby do terénu kvôli pátraniu po nezvestných osobách. Výnimkou nie sú lavíny a ďalšie nehody, kvôli ktorým držia 24-hodinovú pohotovosť horskí záchranári so svojimi psími zverencami nielen v horských oblastiach, ale aj naprieč republikou. O tom, ako sa na cestu do hôr pripraviť a ako postupovať v prípade problémov, prehovoril kynológ Horskej služby Ján Hepnar. Tú dlhodobo podporuje aj tradičná česká značka Fitmin.

_MG_5134_Jan_Hepnar_citovany

Nepodceniť prípravu!

Pokiaľ sa chystáte vyraziť do hôr, je nevyhnutné, aby ste mali všetko dobre premyslené. Kľúčové je mať naplánovanú trasu, podľa ktorej rozvrhnete svoje sily, vhodné a teplé oblečenie, pevnú obuv, náhradné rukavice, niečo na jedenie a pitie. Než vyrazíte, určite nezabudnite na aktuálnu predpoveď počasia pre danú lokalitu a lavínovú predpoveď. V neposlednom rade majte nabitý mobilný telefón, určite sa vám v batohu nestratí ani powerbanka.

Pokiaľ aj tak dôjde na nečakanú udalosť, zachovajte chladnú hlavu a nepanikárte. V prípade úrazu je nutné zistiť reálny stav poranenia a následne zavolať pomoc na číslo 1210, 155 alebo cez aplikáciu Záchranka, kedy sa odošle vaša poloha ako na operačné stredisko, tak na horskú službu. Celá akcia sa tým veľmi zrýchľuje. Poloha sa odošle často aj v prípade, keď je kolísavý signál a nie je možné sa dovolať. Tým pádom my vieme, kam vyjsť. Podobne by sa mal človek zachovať aj v prípade stratenia. Je dobré si pamätať niektoré výrazné body (budovy, odbočky, skaly atď.), to všetko potom vedie k skoršiemu stretnutiu so záchranárom,“ vysvetľuje Ján Hepnar, ktorý hovorí, že sa ľudia strácaju takmer denne..

Aj v našich podmienkach môže nastať situácia, kedy sa ocitnete pod lavínou. V takých chvíľach je dôležité najmä skúsiť zachovať pokoj, aj keď je to extrémne ťažké a človek býva natoľko otrasený, že sa nezmôže na nič. Po upokojení je najzásadnejšie čo najrýchlejšie zavolať pomoc a nahlásiť svoju polohu, pokiaľ je to aspoň trochu možné.„Ak sa v horách chystáte do miest, kde sa vyskytuje lavínové riziko, sústreďte sa na prevenciu a buďte pripravení na všetky možné scenáre. Majte so sebou lavínovú výbavu (lavínový vyhľadávač, sondu a lopatu), prípadne airbag batoh a ideálne nikdy nebuďte v danej lokalite sám.  Pretože pokiaľ o vás nikto nevie, nemôže vám nikto ani pomôcť,“ apeluje na všetkých návštevníkov hôr Ján Hepnar.

_MG_5686_ilustracni_foto

O úspešnosti pátrania rozhodujú minúty

Psy sú neoddeliteľnou súčasťou horskej služby. Napriek tomu, že je pre nich pátracia akcia hrou, závisia od nej ľudské životy.Cez deň dokáže pes nahradiť až 15 ľudí. V noci, keď je tma, je takmer nenahraditeľným pomocníkom a vďaka jeho nasadeniu sa práca veľmi významne zrýchľuje. Jeden pes tak zastane prácu za 20 až 25 ľudí, čo je nesmierna pomoc. „Aby sme sa so psom dostali na miesto zásahu, treba na to zviera perfektne pripraviť, a to ako po fyzickej, tak aj psychickej stránke. Pre fyzickú zdatnosť je okrem tréningu extrémne dôležité aj krmivo. My sa spoliehame na Výživový program od českej značky Fitmin.Zároveň pes musí vedieť konať za každého počasia a situácie. V prvej fáze si teda musí zvyknúť na mráz, fujavice, vietor alebo aj nulovú viditeľnosť. Okrem toho sa postupne učia chodiť so skialpami, jazdiť na štvorkolke, skútri, lietať v helikoptére a pod. Je kľúčové, aby všetky tieto úkony pre neho boli zábavou a mal ich rád. Až potom môže svoju prácu robiť dobre,“ vysvetľuje Hepnar a približuje, ako sa správať, keď vás pes nájde: „Psy sú pripravení na akúkoľvek reakciu a vedia, že stratenému nesmú ublížiť. Navyše sú označení záchranárskymi dečkami, takže aj keď sa jedná o hlbokú noc a temný les, ľudia ich teda vo chvíli, keď k nim pes pribehne a šteká, bezpečne spoznajú a vedia, že záchrana je tu. Najjednoduchšie je teda nerobiť nič a čakať, my sme tam za chvíľočku.“ 

Video o Horskej službe ČR a zásahu psích záchranárov

 PREJST DO E-SHOPU