Chlpáč ako zo salónu alebo ako vybrať správny šampón

Podobne ako u ľudí sú zdravé vlasy považované za pomyselnú korunu krásy, to isté platí aj u našich domácich maznáčikov. Aby bola srsť hustá, lesklá, bez parazitov a koža zdravá a bez nepríjemných lysín, je potrebné sa o ňu starať.  Základom je samozrejme kvalitná pestrá strava a výživové doplnky, ale dôležitá je aj správna starostlivosť o srsť, s ktorou súvisí aj výber šampónu. Nie všetky šampóny sú rovnaké, a nie každý bude vhodný pre vášho psa alebo mačku. Preto prinášame niekoľko tipov, ktoré vám s výberom pomôžu.

blog_olej3

Vyberajte podľa veku

Vek vášho maznáčika by mal hrať úlohu aj pri výbere šampónu. Predovšetkým pokiaľ ide o mláďatá – šteniatka a mačiatka. Tie majú citlivejšiu kožu, preto vždy voľte šampóny pre nich určené. Sú jemnejšie, nedráždivé a obsahujú zvláčňujúce zložky ako napríklad aloe vera.

Problémy s kožou

Ak u vášho psa riešite problémy s kožou, napríklad má suchú kožu, svrbí ho alebo má alergické prejavy, siahnite po šampónoch, ktoré obsahujú prírodné zložky ako napríklad aloe vera, harmanček alebo ovos, ktoré pomáhajú podráždenú kožu upokojiť.Aloe vera sa nám v tomto prípade veľmi osvedčilo, pretože má liečivé účinky a chráni pred plesňami, vírusmi aj ekzémami, nájdete ho napríklad v šampóne Fitmin for Life Sensitive. V každom prípade tiež stav zvieraťa radšej konzultujte s veterinárom.

Boj s parazitmi

Snahu ochrániť svojich miláčikov pred parazitmi má asi každý chovateľ. Aj v tomto ohľade môžu šampóny pomôcť. V takom prípade vyberte šampón, ktorý je označovaný ako antiparazitný a obsahuje zložky, ktoré srsť chránia. Tie môžu byť buď s chemickou účinnou látkou, alebo prírodné, obsahujúce napríklad tea tree alebo citronelu. Šampón Fitmin For Life Tea Tree Oil pre psy a mačky má vo svojom zložení prírodné prísady ako je tea tree, bergamotová silica, lemongrass silica, eukalyptová silica, ktoré nielen príjemne voňajú, ale pokožku toľko nezaťažujú.

1828_311584007-h  1819_311584004-h  1825_311584006-h  FFL_dog_sampon_White-dogs_1000px

Typ srsti

Pokiaľ s vašim psom neriešite nič zásadnejšie a chcete len bežný šampón, zamerajte sa na konkrétny typ srsti. Psy s dlhou srsťou budú pravdepodobne potrebovať šampón viac hydratačný, tie s krátkou zase ocenia taký, ktorý odstráni nadmerný kožný maz. Rovnako sa môžete pri výbere orientovať podľa farby srsti. Fitmin má vo svojom portfóliu napríklad šampón určený na starostlivosť o iskrivo bielu a svetlú srsť. Šampón je možné využiť aj na zvýšenie lesku srsti.

A ako na správny kúpeľ?sampon-montaz

Či má vaše zviera kúpeľ rado alebo nie, občas sa tomu jednoducho nevyhne. Skúste si tento čas aspoň trochu užiť, motivujte ho odmenou a postupujte pozvoľna a pokojne. Najskôr srsť psa alebo mačky namočte príjemne teplou vodou a použite trochu šampónu. Pri šampónovaní zviera jemne masírujte končekmi prstov, aby ste dosiahli až na kožu. Odhalíte tak prípadné hrbolčeky, ranky, škrabance, kliešte alebo iné problémy, ktoré by sa mohli pod srsťou skrývať. „Dajte si vždy pozor, aby ste kozmetiku dôkladne opláchli. Zvyšky šampónu by mohli kožu podráždiť alebo by si ich váš maznáčik mohol zo srsti sám zlízať,“ radí Denisa Kopecká, výživová expertka značky Fitmin.

Nakoniec maznáčika osušte uterákom, následne ho môžete ešte na chvíľu zabaliť do suchého uteráka. Predovšetkým je dôležité dohliadnuť, aby chlpáčovi počas schnutia nebola zima. U niektorých psov a mačiek môžete použiť aj fén, pokiaľ sú naň zvyknutí. Teplotu vždy nastavte skôr na nižší alebo stredný stupeň, nikdy nefénujte horúcim vzduchom.

Pravidelná starostlivosť sa oplatí

Aby srsť vášho miláčika zostala krásna čo najdlhšie, nezabúdajte aj na pravidelné vyčesávanie. Nezáleží na tom, aký typ srsti má, či s podsadou alebo bez, vyčesávanie jej prospieva a zbaví ju vypadaných chlpov. To, akou kefou budete psa alebo mačku rozčesávať však už na type srsti záleží.

Krátka srsť toľko pozornosti všeobecne cez rok nevyžaduje, na jarnú očistu tak príde vhod gumová vyčesávacia rukavica alebo kefa s hustými štetinami. Na dlhú srsť siahnite skôr po hrebeni so širokými medzerami na rozčesanie splstnatenej srsti alebo po kefe s hustými kovovými alebo plastovými zubami. Dôležité je dať si pozor, ako je kefa šetrná ku koži. To zistíte jednoducho, keď si sami prejdete kefou po ruke. Pokiaľ vás škriabe, pravdepodobne nebude príjemná ani vášmu miláčikovi. Celú ponuku kief na srsť nájdete na e-shope v kategórii Starostlivosť o psy - Kefy na srsť.

kartac1kartac2kartac3

PREJST DO E-SHOPU