Ako si poradiť s nekontrolovateľným množstvom chlpov

Kto by nemal rád krásne farby čerstvo opadaného lístia alebo výraznú vôňu klinčekov v šálke horúceho čaju? Majiteľom psov a mačiek však jeseň prináša aj jednu nemilú radosť. Ich štvornohý miláčik sa zrejme mení na továreň na chlpy. Prečo je dôležité toto obdobie nepodceniť a svojim maznáčikom sa dôkladne venovať, nám objasní veterinárka a ambasádorka značky Fitmin Kateřina Franková.

Fitmin - srst a kůže 15.3.2020_hires (3 of 7)

Pĺznutie predstavuje neodmysliteľnú súčasť spolužitia s našimi štvornohými kamarátmi. Hoci môže byť toto obdobie z hľadiska upratovania a časovej náročnosti starostlivosti o zviera trochu neľahké, má svoje opodstatnenie. Pĺznutie je úplne bežný a veľmi dôležitý proces, pri ktorom sa uvoľňujú a vypadávajú staré chlpy, aby urobili miesto novým. Srsť sa týmto spôsobom obnovuje a prispôsobuje sa prichádzajúcim ročným obdobiam,“ hovorí Kateřina Franková, veterinárka a ambasádorka značky Fitmin. Vo väčšine prípadov prebieha vypadávanie srsti dvakrát do roka - 

  • na jar, keď zviera zhadzuje svoj zimný kožuch a pripravuje sa na teplé letné počasie,
  • na jeseň, kedy sa naopak zbavuje svojho letného strihu a pripravuje sa na studenú zimu.

V závislosti od plemena a podmienkach, v ktorých je zviera chované, sa ale môže priebeh pĺznutia výrazne líšiť. Veľké rozdiely môžeme pozorovať obzvlášť u zvierat chovaných vo vnútri, kde je stabilná teplota a umelé osvetlenie. Tu môže proces pĺznutia trvať aj po celý rok,“ dodáva Franková. 

Pozor na nadmerné pĺznutie.

V čase pĺznutia sa treba mať stále na pozore. Majitelia domácich maznáčikov sú obvykle zvyknutí na byt plný chlpov. O to ťažšie je spoznať nadmerné pĺznutie, ktoré môže pôsobiť ako indikátor rôznych kožných ochorení či nedostatku dôležitých živín. Nadmerné pĺznutie sa obvykle prejavuje neobvykle veľkou stratou chlpov, viditeľným preriedením srsti a jej zmatnením. Na tele sa tiež môžu objavovať lysiny. Ostražití by ste mali byť aj v prípade, že sa váš miláčik často škriabe,“ odporúča Franková a dodáva, že v týchto prípadoch je vhodné vyhľadať veterinára, ktorý vám pomôže odhaliť príčinu problému a poprípade stanoví vhodnú liečbu.

Fitmin - srst a kůže 15.3.2020_hires (5 of 7)

 

Vyčesávanie ako základ spokojnej domácnosti

Základom akejkoľvek starostlivosti o zviera v čase pĺznutia by malo byť pravidelné vyčesávanie. Zatiaľ čo počas roka je táto aktivita v závislosti od plemena vyžadovaná iba raz za čas, na jar a na jeseň sa počas presrsťovania stáva každodenné vyčesávanie nevyhnutnosťou. Vyčesávaním srsť zbavíte odumretých chlpových vlákien, ktorá by sa v nej inak mohla držať a spôsobovať množstvo nepríjemností. Nevyčesaný kožuch je náchylnejší na zaparenie a následný rozvoj kožných problémov. U mačiek potom hrozí časté zvracanie spôsobené prehltnutím veľkého množstva chlpov pri čistení srsti,“ upozorňuje Kateřina Franková. Pravidelné vyčesávanie je pre zviera navyše veľmi príjemné a uvoľňujúce. V domácnosti by preto nemala chýbať vhodná hustá kefa,“ dodáva a upozorňuje, že zvýšená pozornosť by sa mala venovať starším psom. Ich metabolizmus totiž už nie je taký rýchly a výkonný, v dôsledku toho viac plznú. „Môžu potom nastávať problémy so zápalmi a zaparovaním kože,“ dopĺňa Franková.

srst a kůže

Zdravou stravou k zdravej srsti

Okrem mechanického vyčesávania by sme však nemali zabudnúť ani na vhodné doplnky stravy. Pĺznutie je pre celý organizmus veľmi náročné. Preto musíme dbať na to, aby mal náš chlpáč dostatok všetkých živín potrebných na jej správny rast. „Veľmi obľúbený je napríklad lososový olej, ktorý vďaka vysokému obsahu esenciálnych omega 3 mastných kyselín pomáha pozitívne ovplyvňovať množstvo metabolických procesov v organizme zvieraťa. Pri jeho pravidelnom užívaní vidíme zlepšenie kvality srsti, zvýšenie sústredenosti a výkonnosti psov,“ vysvetľuje Denisa Kopecká, expertka na výživu značky Fitmin. Srsť však nie je to jediné, na čo by sme sa mali zamerať. Počas jesene je imunita zvieraťa veľmi intenzívne namáhaná. Preto ju treba riadne posilňovať. „Kvalitná a vyvážená strava je u zvierat, rovnako ako u človeka, základným kameňom správneho fungovania imunitného systému, a preto je dobré v náročnejších obdobiach zvážiť zaradenie minerálno-vitamínových doplnkov stravy do jedálnička vášho štvornohého spoločníka napríklad na podporu srsti a kože, alebo širokospektrálne multivitamíny pre psy,“ uzatvára Kopecká. „Ideálnym tipom, ako podporiť vstrebávanie vitamínov rozpustných v tukoch, je lososový olej. Ten okrem iného zlepší aj chuť krmiva,“ dodáva.

lososový olej

 

 PREJST DO E-SHOPU