Mier medzi miláčikmi: Ako skamarátiť mačku so psom?

Ona má rada svoj pokoj, on zase chvíľu neposedí. Pes a mačka na jednom gauči - to je buď ohromná láska, alebo neustály boj. Ako im zo začiatku pomôcť, aby sa dokázali zniesť a časom aj spriateliť?

Vidia sa prvýkrát?

Aby spolu nevalčili hneď od začiatku, zoznamujte ich postupne. Počas prvého stretnutia sledujte, ako na seba reagujú, a pri akomkoľvek náznaku agresie ich brzdite. Mačke vopred ostrihajte pazúriky, psa sa zase oplatí mať na vodítku. Nech môžete zasiahnuť, keď sa jeden alebo druhý nebude chcieť práve kamarátiť.

mir-mezi-mazlicky_vim-cim-krmim_fitmin_foto-uvodni

Sú rozdielni, ale…

Zatiaľ čo pes je oddaný pánovi a má pomerne pevný režim venčenia a kŕmenia, mačka nedá dopustiť na svoje teritórium a väčšinu dňa jednoducho prespí. Občas ju ale zobudí hlad, túžba robiť huncútstva... alebo práve pes. A to potom vie ukázať, kto je tu šéf. Aj napriek tomu všetkému ale nemávajú problém správať sa k sebe ako súrodenci. Hlavné je rešpektovať ich potreby a nenechať ich na seba žiarliť.

Potrebujú svoje miesto

Mačkám poskytnite škrabadlo, na ktorom sa budú cítiť v bezpečí, psovi zase kúpte pelech, ktorý bude len jeho. Nech majú každý svoje útočisko, než si na seba zvyknú. Možno sa ale za pár týždňov budete čudovať, až ich v pelechu nájdete obidvoch.

Nech stolujú oddelene

Na začiatku sú samozrejmosťou oddelené misky na vodu aj krmivo. Hlavne mačky delenie sa o "tanier" stresuje, k psiemu sa potom toľko nemajú. Často kvôli tomu tiež strácajú chuť do jedla – odmietajú aj tie najväčšie dobroty a zarábajú si na zdravotné problémy.

Pokiaľ je každý zo svojho, dbajte na to, aby jeden druhému z jeho porcie neujedal. Práve to môže byť dôvodom na potýčky. Navyše by mačka so psom nemali dostávať rovnaké krmivo. Každý potrebuje inú skladbu živín – mačka by na psích granuliach mohla trpieť, pes na mačacích naopak priberať. Prečítajte si, ako maznáčikov kŕmiť, aby z mačky nebol oriešok a z psíka gulička.

mir-mezi-mazlicky_vim-cim-krmim_fitmin_foto-clanek01

Príde to samo?

Mačke aj psovi zaistite súkromie, pokoj na kŕmenie, zoznamujte ich pozvoľna a k ničomu ich nenúťte. Hlavne buďte pozorní - k obom rovnako. Zrejme si potom k sebe nájdu cestu sami a raz sa z nich stanú nerozluční parťáci - napríklad ako tí na fotkách. Pozrite na nich a napíšte nám, aké zoznamovacie triky máte vy.

 PREJST DO E-SHOPU